dimarts, 29 d’abril de 2008

Seguiment online d'una expedició científica a l'Àrtic

M'han demanat que faci difusió al meu blog de noves tecnologies sobre aquest esdeveniment. La veritat és que he trobat una idea genial poder-ho seguir tot des d'Internet... aquí va la notícia:

Seguiment online d'una expedició científica a l'Àrtic El científic Carles Pedrós-Alió escriurà un blog durant la seva estada al vaixell Amundsen El blog es començarà a publicar el dijous dia 24 d'abril al portal Recerca en Acció (www.recercaenaccio.cat) i es clourà el dia 5 de juny.

A mesura que les evidències del canvi climàtic global es van acumulant, les comunitats humanes de l'Àrtic van notant impactes immediats de l'escalfament. Aprofitant el 4rt Any Polar Internacional, els científics de tot el món apleguen esforços per aconseguir una comprensió precisa del funcionament dels ecosistemes àrtics i de com poden respondre en el futur.

Membres de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, del Consell Superior d'Investigacions Científiques, participen en un projecte multidisciplinar anomenat Circumpolar Flaw Lead System Study liderat per científics canadencs i que incorpora més de 200 investigadors de 15 països. A partir del 24 d'abril, el portal Recerca en Acció (www.recercaenaccio.cat ) fa el seguiment de l'estada d'un grup d'investigadors catalans a bord del vaixell trencaglaç CCCG Amundsen, situat a la Mar de Beaufort. Es tracta d'un equip liderat per Carles Pedrós Alió (autor del llibre Desert d'Aigua. Crònica d'un científic varat a l'Àrtic).

Els investigadors hi romandran unes 6 setmanes per tal d'estudiar diversos aspectes de la vida al gel, en especial la vida microbiana. Al llarg d'aquest període coneixerem quina vida fan els investigadors i descobrirem com és l'Àrtic en una època en que hi han més hores de llum i les temperatures mitjanes augmenten després dels 30 o 40 graus sota zero propis de l'hivern. Recerca en Acció és un portal creat i finançat per la Direcció General de Recerca i l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya.

 
Tira Ecol