divendres, 24 d’agost de 2007

La desesperació té un nom... WINDOWS

Doncs si. Ahir mateix estava parlant amb l'Adonay (el que s'amaga a darrera del monitor), que forma part de l'equip de la distribució GNU/Linux en català K-DEMAR. Estàvem parlant de la seguretat, estabilitat del Linux i tal, i que Windows era una KK. Teníem raó.

Ahir al dematí va venir al despatx en David Ortiz, que va participar a la I Jornada de programari lliure del Baix Empordà (El segon de la foto. Aquesta foto és de la jornada de programari lliure. El de l'esquerra sóc jo, el del mig en Xavi, la persona que em va ensenyar el món del Linux, el penúltim en Jordi de softcatala.org i per últim en Toni Mirabete de la Catix). Tenia un problema amb el seu ordinador i s'havia de reinstal.lar. Aprofitaríem per instal.lar un Windows i un Linux, o al menys aquesta era la intenció inicial. En un post anterior, us comentava que tindria una altra visita d'un altre amic aquest dijous, doncs era ell. En David està al dia del programari lliure i tal, per això vaig dir que no calia regalar-li còpies d'ubuntu... és ell que les regala als seus alumnes.

Vam passar tot el matí mirant per què el windows no ens detectava el disc dur Serial Ata. Descarregàvem els drivers d'internet, intentàvem de tot, miràvem fòrums, ... Al final, resulta que vam connectar el disc dur en uns altres connectors serial ata destinats a arrays RAID, i va funcionar (amb un linux ens ho detectava automàticament. Ni tan sols necessitàvem de drivers extra).

Bé... en fi... vam instal.lar el windows tres vegades, ja que fent les primeres proves, la primera vegada, no li vam dir que volíem reservar dues particions al disc, per tant, torne-m'hi. La segona vegada, després de fer un format ràpid a la partició, no trobava el NTLDIR, tornem-hi, i llavors a la tercera va ser la vençuda. Ens va funcionar.

Bé... instal·làvem els drivers de la placa i quan va tocar la tarja de vídeo... PLAS!!!! pantallasso blau i a reinstal.lar una altra vegada... ens va passar el mateix a la quarta vegada. La cinquena vegada vam intentar descarregar els últims drivers d'Internet, i a la sisena vam decidir instal.lar Windows 2000 i ens ho va acceptar... Imagineu-vos tota l'estona perduda reinstal.lant per les bones. Eren ja les 12 de la nit, i mentre copiava les dades d'un disc dur a l'altre, vam marxar a Barraques, a fer el toc i fer 4 fotos per la web. Quan vam tornar, a les 3 de la matinada, la còpia s'havia parat per culpa d'un arxiu que no podia copiar... vam decidir deixar-ho aquí i ell ja ho acabaria.

Penseu totes les hores que vam invertir... des de les 10 del matí fins les 12 de la nit, amb una hora per dinar o així. Total... gairebé per res... per saber que el seu ordinador té una incompatibilitat entre WinXP, Tarja de vídeo i/o Placa mare. Al final amb el Win2000 va funcionar, però clar... és un sistema que ja no està suportat per Microsoft, i els nous programes que venen per XP no els podrà utilitzar. El problema de tot és que la tarja de vídeo és professional, i costa molt trobar material que vagi realment bé per treballar. O sigui. Només li queda les següents Opcions.

  • Tornar a provar d'instal.lar l'XP, actualitzar-lo fins a l'últim parche, descarregar els últims drivers de la tarja de vídeo d'internet i provar sort. Sempre podem tornar a instal.lar el Windows 2000.
  • Deixar l'ordinador amb el Windows 2000 (el que significa que està exposat a amenaces com virus, troians, etc.. i a més que no podrà instal.lar el software últim del mercat per a treballar)
  • Canviar la tarja de vídeo i buscar-ne alguna de qualitat similar (i que vagi bé... això també serà difícil).
  • Canviar la tarja de vídeo per una vulgar (la seva feina requereix una visió del monitor amb qualitat... quedaria gairebé descartada).
  • Canviar d'ordinador.
  • Aprofitar l'ordinador, sense tocar res, posar-hi un Linux i disfrutar d'aquest sistema operatiu que realment funciona.

Desesperat... ahir vaig acabar desesperat. Sort que vam anar a fer el toc a barraques i em vaig poder tranquil·litzar una mica abans d'anar a dormir. Quin estres, senyor, quin estres per culpa del Windows.

Al final ens vam quedar amb les ganes d'instal.lar el Linux, tot i que (al revés del windows) només hagués estat instal.lar, actualitzar i marxar amb l'ordinador funcionant. En fi. Què hi farem. Esperarem un altre dia per fer-ho.

 
Tira Ecol