divendres, 20 de juliol de 2007

La Història de l'Ignasi el fuster

Tots sabeu que sóc fanàtic del programari lliure. Pels que no sapigueu què és, amb quatre paraules us puc dir que comparant un sistema operatiu GNU/Linux, per exemple, amb Windows Xp (o Vista) de Microsoft:
- El programari lliure et facilita el codi font de les aplicacions. Microsoft es queda en propietat el codi de les aplicacions. Només Microsoft pot saber com estan fets els programes.
- El programari lliure, en la major part dels casos, és gratuït o de molt baix cost (no vol dir que sempre sigui gratis). Amb Microsoft, sempre és de pagament (I QUINS PREUS!!!!).
- Amb el programari lliure pots modificar el que vulguis de les aplicacions. Amb Microsoft, al no tenir el codi font no pots fer-ho, i si ho fas per enginyeria inversa, està penat la llei.
- Un Sistema operatiu de codi obert, és estable i segur... Millor no dir res de Microsoft Windows... i menys del Vista.

Prefereixo parar... podríem estar així tot el dia, però suposso que ja us heu fet una idea del que és el programari lliure. Et dona la llibertat que necessites amb la informàtica, la seguretat, la facilitat de traduïr el programari, la facilitat d'estar al dia amb un cost mínim (moltes vegades cost 0), ... és el paradís de la informàtica.

Si us enrecordeu de la jornada de programari lliure que vaig fer a Torroella de Montgrí, una de les empreses que va assistir per explicar-nos el programari lliure, era S3OS. La jornada va ser tot un èxit, però em va saber molt greu que la gent de S3OS, per falta de temps, no poguessin explicar al complert LA HISTÒRIA DE L'IGNASI EL FUSTER. És una història inventada per ells mateixos, comparant el programari obert amb el programari privatiu d'una manera MOLT divertida i senzilla d'entendre. Ells van fer una jornada a Olot, i us asseguro que em pixava de riure, mentre explicaven la història... va ser divertidíssim. Aquesta és una d'aquestes històries que val la pena de fer allò de... PÁSALO!!!

Avui, uns anys després, encara la recordo (i encara ric), i m'agradaria compartir amb tots vosaltres aquesta història. Us servirà per entendre d'una manera còmoda i divertida el programari lliure i el privatiu, utilitzant idees tant senzilles i de la vida quotidiana, com és la fabricació d'una cadira de fusta, una cadira creada per l'Ignasi, el fuster.


(a la foto d'esquerra a dreta: Rafael Martín (o sigui jo), Jordi Fernàndez Monteis d'S3OS, l'anteriro Alcalde de Torroella de Montgrí - l'Estarit Carles Negre i, el que s'amaga a darrera del monitor, Carles González Calderón del STSI)

 
Tira Ecol